Followers

Monday, September 24, 2012

My Favourite Mikail's Photo

Posted by Zie Madini | 6 comments
 
Geram tgk mikail dlm pic ni. Comelllll sesgt taw. Dahlah perut super bulat...hehe. 

Photograph by: Chu Majorflava 
Bathed by: Kak Midah (kakak zie)




Mikail Copyright©

Thursday, September 20, 2012

Gambar-gambar Mikail #1

Posted by Zie Madini | 11 comments


Semakin bam bam pipi Mikail :) Masa ni Mikail baru berumur 19 hari ^_- Pakai baju dan seluar baru yg papa dia baruuuu je beli...suka ler tue **tgk muka** haha :P






Alolololo....senyummmmm. Manis je senyuman anak aku ni ah :D









Mikail Copyright©

Wednesday, September 19, 2012

Mikail Pakai Serban.. Hehe

Posted by Zie Madini | 6 comments


Alolololo...tomei! Pakai serban tuee. Nak jadi ustaz ea anak mama ni? Aminnn...hehe :P Sgttttt suka zie dgn gambar Mikail pakai serban ni taw. Ni kerja papa dia la ni. Dahlah Mikail tersenyum riang masa di pakaikan serban ni :D

...sejuk perut mengandung tgk gambar ni taw. Semoga impian mama dan papa tercapai hendaknya...Aminn :)









Mikail Copyright©

Tuesday, September 18, 2012

Lagi Gambar Mikail :)

Posted by Zie Madini | 4 comments


Besar dan bulat je mata anak bujang zie ni...hehe. Mata ikut mata papa dia.






ehemm...mancung kan hidung Mikail ^__^ Ngeee. Love it!





Saling pandang memandang weols kooo....hehe. Saaayang anak mama. Seluruh kasih sayang zie dan suami akan tumpah kat dia sahaja :)









Mikail Copyright©

Friday, September 14, 2012

Tips Semasa Mengandung: Khasiat Air Zam Zam

Posted by Zie Madini | 7 comments


Semasa Zie mengandung dulu, zie selalu amalkan minum air zam zam :) So ni zie nk kongsikan kat uols (terutama sekali mummy-to-be) ttg khasiat air zam zam ni ek

Antaranya, amalan meminum Air Zam-Zam dapat membantu mempermudah proses bersalin. Juga, elok jika dapat dititiskan ke dalam mulut bayi yang baru dilahirkan.

Sebelum minum Air Zam-Zam jangan lupa doa/selawat berikut;


أَللَّهُمَّ إِنِّى أَسْئَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا
(ALLOHUMMA INNII AS'ALUKA ILMAN NAAFI'AN)
Ya Allah, Aku memohon padamu ilmu yang bermanfaat

وَرِزْقًا وَاسِعًا
(WARIZQON WAASI'AN)
rezeki yang luas

وَشِفَاءً مِنْ كُلِّ دَاءٍ
(WASYIFA'AN MINKULLI DAA-IN)
ubat dari segala penyakit


اللهم إني أشربه مستشفيا به فاشفني
(ALLOHUMMA INNII ASYROBUHU MUSTASYFIYAN BIHI FASYFINII)
Ya Allah, sesungguhnya saya minum air zam-zam dengan harapan mendapat kesembuhan, maka berikanlah kesembuhan kepadaku.



Selepas doa/selawat, sebutkan hajat dan niat (agar mudah bersalin, bayi dan ibu sihat, dsb.)

Kemudian, minum lah air zam-zam tersebut. InsyaAllah selepas berusaha, tawakkal kepada Allah adalah yang terbaik.


-- sumber dari google

W/pun zie menghadapi kerumitan semasa melahirkan Mikail (maybe itu ujian buat zie), uols jgn plak tak cuba ek. Mana tahu rezeki uols, uols di permudahkan utk beranak nanti :)

...percaya dan tawakal pd ALLAH SWT +__+








Mikail Copyright©

Video Mikail #2 --- Kesayangan Hati Baru Bangun Tidur :)

Posted by Zie Madini | 4 comments


Hehe...ada lg ambil video Mikail :) Kali ini dia tak tidur ea. Sedang bangun dia...hehe. Tak merenggek pun dia bangun tidur. Ini yg bestnya Mikail...dia jarang nangis. Kalau dia nk susu pun...

...dia just merenggek je. Syukur....hehe. Tp if tgh tukarkan lampin dia and zie lambat nk tukar..meraung kooo dia nangis. HAHA :D





Skrg Mikail sudah berumur 2 minggu 1 hari dah :) Cepat kan masa berlalu. Berat dia on last check up aritu dah 3.2kg (semasa lahir berat dia 2.7kg). Menaik koo berat dia. Tgn pun dh cepat lenguh gendong dia time nyusu...hehe.

...tak lama lg, sebulan ler umur anak aku ni nanti ^_^







Mikail Copyright©

Thursday, September 13, 2012

Bengkak Payu Dara dan Puting Merekah :( Tak Dapat Breast Feeding...

Posted by Zie Madini | 11 comments


Kesian Mikail...masa zie baru je melahirkan Mikail, pd hari ke-2 & ke-3 kelahiranya...Zie tak dpt nak breast feed Mikail. Coz puting susu Zie merekah teruk gara-gara di hisap Mikail time kat hospital dulu.

...masa tu setitik air susu zie pun takde. Thats why puting jd merekah teruk coz Mikail keeps on sucking it :(





Sebab itulah zie terpaksa bagi Mikail susu tepung (Anmum Infacare). Kesian dia...kecik-kecik dah minum susu tepung :( Masuk hari ke-4 after kelahiran Mikail, payu dara zie plak bengkak kedua-deua belah :(

...Ya ALLAHHHH, azab giler rasa. Zie try pump susu keluar...tp sakit ar. Nak tak nak...terpaksa gak zie suroh mikail hisap. Sampai berair mata zie tahan sakit. Alhamdulillah...

lepas mikail puas hisap, barulah payu dara zie tak bengkak lg :)






Sekarang ni dah sembuh dah kedua-dua puting zie dari rekahan :) Kekadang time pepagi buta, bila turn husband zie yg jg dia dan zie plak yg tido...terpaksa gak bagi dia susu tepung...hehe.

...nak pump, zie dh fobia dah. Bg zie, ok lg kena hisap baby dari pump. dlm sehari, adalah 1, 2 kali je mikail minum susu tepung. Itu pun time mlm-mlm bila zie dh tak larat nk breast feeding lg...huhu

Nih Mikail, if dh besar n baca entry yg mama tulis ni...di harap menjadi anak yg soleh dan taat kepada mama dan papa dan agama ea, syg :)











Mikail Copyright©

Tuesday, September 11, 2012

Video Mikail #1 --- Sedang Tidur

Posted by Zie Madini | 5 comments


Video ni di ambil time mikail baru je berusia 3 hari :) Lena je dia tido time tengah hari yg panas menyengat ni...hehe. Kesian Mikail. Takpe, belajar hidup susah dari kecik ye sayang :)

Video di ambil oleh abg Zie (Minie) dan tunangnya (Chu)






Mikail Copyright©

Monday, September 10, 2012

Mikail Dengan Bantal Busuknya :D

Posted by Zie Madini | 6 comments


Jom uols layan gambar-gambar mikail dgn bantal busuknya, yuk. Hehe. Kebanyakkan gambar, Mikail dok tidoooo je memanjang. Payah nah nak ambil gambar dia bangun taw....huhu





Sgt suka bila tgk mikail bertopi ginie. Kecomelan dia terserlah lah weh...hehehe. Tu dia pun anak sendiri comel. Feduliks...teeeheee +__+










Mikail ni rambut dia mmg ikut mama n papa dia time baby dulu taw. Zie n husband zie time baby, dua-dua tak berambut gnie taw. Rambut cam segannnn je nk tumboh...hahaha. Tu yg di warisi oleh anak weols tu :P

..takpe lepas kenduri doa selamat Mikail nanti, akan botakkan dia terus, Insya'ALLAH. Kasi rambut dia tumbuh serentak :D






Ni dia si ladybird yg setia menemani Mikail...hehe. Hadiah dari rakan sekerja zie, Felice :)









Mikail Copyright©

Thursday, September 6, 2012

Masa Untuk Mandi :)

Posted by Zie Madini | 10 comments






Alololo...nangis dia di beri mandi. Hehe. Nape ek baby bila kita bg mandi kompom lah nangis ea? Hehe...tu dia soalan benggong! haha :P Part bagi mandi bagai...Mak Nek dia yg bagi..

Tunggu zie dh lepas pantang, baru turn zie lak yg bagi ^_^






Lepas mandi, bagi susu bagai (zie breast feeding okeh :P), kompom dia menguap nak tido :D





Part nak tido kan Mikail time malam amat payah woooo. Bersengkang mata sampai pening kepala layan karenah dia. Menjadi seorg ibu mmg sgttt sgttt challenging. Dan dan lagi if kau brest feeding.

...for sure nyer bila dia nk susu, kau kena bangkit bagi susu :D Frankly speaking, letih giler akibat kurang tidur...but ITS FUN being a mom :)









Mikail Copyright©

Wednesday, September 5, 2012

Lahirnya Muhamad Mikail b. Mohamad Abdillah Ke Dunia :)

Posted by Zie Madini | 5 comments




30.8.2012 petang... lahirlah seorg bayi lelaki seberat 2.7kg melalui proses pembedahan. Di beri nama Muhamad Mikail :) Dialah permata hati Zie dan Dillah. Kasih syg weols berdua 100% di beri utk dia...hehe.

..dialah keutamaan weols laki bini sekarang. Semoga menjadi sorg anak yg soleh dan berbakti kpd papa dan mama, ye sayang. Aminnnnn ^_^







Ni adik ipar zie, Siti Aisyhah (adik husband)...dia pun tgh expecting her 1st child gak.





Ni plak bakal kakak ipar zie, Chu Majorflava (Tunang abg zie). Harap next year bila uols kawen nanti, terus cepat-cepat dpt bby mcm zie gak. hehehe. Aminnnn :)



P/S:
If nk baca story ttg pengalaman
zie melahirkan dia, uols boleh
click ---- SINI :)






Mikail Copyright©
 

About Me

My Photo
Zie Madini
Salam uols. saya Zie Madini. Gadis berasal dari Kuching, Sarawak. I am a mixblooded girl. Half Malay, half iban ^_- Lahir pada tahun 12/8/1984... thats make me 31 years old skrg. Ouchhh! tua sudah...HAHA. Oh ya, dah pun married on 11/11/11. Mama kepada Muhamad Mikail, lahir pd 30.8.12
View my complete profile

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by YOUR NAME :)