Followers

Friday, April 11, 2014

Mikail Dah Beransur Pulih Sudah :)

Posted by Zie Madini | 1 comments



Dah beransur pulih dah anak bujang zie ni, Tp still gak kena paksa dia makan ubat. Coz doktor kata...carry on bagi sampai seminggu w/pun dia sudah beransur pulih. Kau tgk gambar tu uols...kena 2 org, baru dpt bagi ubat kat dia.

...kalau tidak...meronta bagai apa. Hehehe. Kesian mmg kesian tgk...tp demi kesihatan dia, hati kena keras sikit.




P/S:
Apa yg dia dpt dari "demam" dia ni???
Dia dah mula nk meniarap ko uols. Cepat
nah dia nk niarap. Tp belum sempurna lah
tiarapan dia. Hehehe.




Mikail Demam :(

Posted by Zie Madini | 0 comments



Alololo...kesian anak zie ni. Meneriak kooo dia nangis...sedih lak zie tgk :( Mikaik demam ar uols. Terkena jangkit dgn demam papa dia. Kesian suami zie...seronok je dia apply cuti seminggu aritu...once dh approved...alih-alih, kena demam panas lak dia :(

...terus jd cam cuti sakit plak dia. Cian






Nasib baik demam Mikail tak teruk sgt. So ada sedikit senang lah nak di jaga. Tidak terlampau bossy...hehe. Doktor bagi dia 2 botol ubat ni je. Sebotol utk demam. Sebotol lak utk antibiotik.





Bila dah makan ubat...terus layuuuu je mata dia nak tido. Heaven! hehehehe. Cepat sembuh ea anak sayang. Inilah kali ke-2 Mikail jatuh sakit sejak di lahirkan. 












Blog Pilihan Entry Ini :) 
::::::::::::
MUMMY FITRYNA IN DA HOUSE
-- Click SINI utk view her blog :)

:: (nak being featured in this section?
 Jadilah salah seorg drdp pengiklan zie :) 
Click ----> Here! utk lihat pakej ::






Zie MadinCopyright©

Ngengada Nah Si Mikail Ni Taw!

Posted by Zie Madini | 0 comments




Kau tgk tu anak bujang zie ni uols. Di gendong guna kain cam gitu gak baru dia nak nyusu. Berperangai nah ah dia ni. Ada beza ke nyusu cara normal dgn cara ni ek mikail oiiii. Mendera Mak Nek kau nah engkau ni taw...

...mama babap kang. Baru tahu...hehe. Kesian mak zie, gnie je la cara mak zie pujuk dia nyusu botol time zie kerja, uols. Ngada nah mikail ni. Manja tahap OVER














Blog Pilihan Entry Ini :) 
::::::::::::
MY QURAN DIGITAL
-- Click SINI utk membeli dan melihat
fungsi2 Pen Digital al-Quran. Miliki pen
ini utk memudahkan anda menghafal dan
belajar Al-Quran :)

:: (nak being featured in this section?
Jadilah salah seorg drdp pengiklan zie :) 
Click ----> Here! utk lihat pakej ::






Zie MadinCopyright©

Si Comel Zie Dengan White Bunny Nya :D

Posted by Zie Madini | 0 comments








Kau tgk anak bujang zie ni uols. Skrg dh pandai grabbing barangan sesambil dia tido. Hehehe. Love seeing him with that white bunny :D Tungu dia dah besar sikit...baru zie beli mainan yg brutal sikit...hehe. If jumpa patung ultraman or spiderman...

...akan rembat 1 utk anak bujang kesayangan ni. Hehehe.







Mikail Totally Reject Botol Sudah :(

Posted by Zie Madini | 0 comments



Cak! Morning uols...hehe. Pepagi ni...zie hidang uols dgn gambar Mikail dgn teddy bear dia tu. Hehe.  Now uols...perkara yg zie takutkan dh pun terjadi :( Mikail skrg TOTALLY reject susu botol dah...uwwaaa!!! Inilah the negative side being breast feeding.

...zie risau uols. Camne nk ajar dia terima botol lg...hemprhh. Semlm zie bincang dgn boss. Mintak dia benarkan zie keluar lunch awal setgh jam. Zie mintak keluar 12pm-1:30pm sbb zie kena balik rumah setiap tgh hari utk breast feed Mikail.

Boss zie kan uols, sgtttt sgttt baik. Mmg such a blessed zie ada boss mcm dia. Sebab, kan zie mintak keluar stgh jam awal dan akan stay back sampai 6pm utk ganti balik. Tp...boss zie terlampau baik. Dia kasi zie keluar 11:30am - 2:30pm dan balik still mcm biasa 5:30pm.



Dia langsung tak kasi zie ganti balik masa tu. Seee utk...suci nah hati boss zie. Malu plak zie bila dia buat keputusan gitu. Rasa cam "curi" masa dia je coz in the end of the month...zie still terima gaji full. Kata boss...dia tak kisah asalkan zie pandai arrange masa utk siapkan kerja zie.

...janji zie still kekal jd a productive staff, then dia will be no hal. Jadi mulai hari ini...zie promised to myself yg zie akan buktikan pd boss zie yg zie akak kekal jd a productive staff w/pun period kerja zie hanya 5 jam sehari. Akan Zie siapkan semua kerja before dateline.

Terharu zie dgn keputusan boss. Boss ckp selama mana Mikail still breast feeding, selama itu lah zie akan working 5 jam sehari je. Syukur zie ALLAH SWT kurniakan zie seorg boss yg baik hati mcm ni.










Akhirnya Jumpa Gak Patung Teddy Bear Mr. Bean Ni...hehe

Posted by Zie Madini | 0 comments




Yayyy! akhirnyaaa...jumpa sudah patung teddy bear si Mr. Bean ni :) HAPPY! Itu pun kawan seopis zie yg jumpa and terus call zie tanya sama ada zie nk dia tolong belikan ke tak. Well...harus ler zie nak. So apa lg...

...once dah di cuci n kering, terus kasi Mikail peluk time tido. Hehe

::
::
::
::
::
::








See...comel je dia peluk teddy bear tu kan? Kan dh cakap, Mikail akan kelihatan bertambah-tambah comel bila teddy bear tu di sisi dia...hehehehe.




Nyempat Gak Kooooo Dia Buat "Kuih" ... Hahaha

Posted by Zie Madini | 0 comments



Si Mikail ni kan...tak sah if dia tak "buat kuih" time jejalan kan. Fo sure nyer dia akan protttt protttt berak...haishh. Thats why, kita ibu bapa...never leave ur house TANPA bawa barang keperluan asas utk ur baby...

...coz dorg for sure punya akan B.E.R.A.K.. hehe







Hehehe..."bebird" dia harus di censored kan...kehkekeh. Syok je dia mama dia tukarkan pampers dia. Nasib baik kat The Spring ni ada Nappy Change Room nyer section. Semua keperluan sudah tersedia :) 

..kena cecepat tukar pampers dia. Coz Mikail menggigil. Ye la...air-cond maa. 




Tinggal zie cuci tgn... emak zie yg tlg kemaskan pakaian dia balik. See uols...comel kan Nappy Change Room ni kan. Sangat selesa :) Thumbs up The Spring...hehe




Hehe...nyempat gak weh :P Me and my anak buah kesayangan, Qeera. Budak baik ni uols. sgt mendengar kata...baguss baguss




Yayyy...selesai dh dia :) Once dia dah berak...kompom nyer dia ngiyau nak nyusu...haishh. So terpaksa lerrrr emak n Qeera jd pak pacak kat dlm room ni about half hour gitu. Sebab zie nk breast feeding dia. Kat sini tempat breast feeding pun ada taw.

...lupa lak zie nk snap. Hehe.





See...bila perut dia kenyang, nyenyak je dia tido dlm stroller tu. Hehehe. Ngegeh na juak anak mama tok koh :D Eh opss..tertulis bhs sarawak ler plak...hehehehe :P Turn weols bertiga lak yg mengenyangkan perut ^_- winkss..


...Lepas makan, weols terus balik. Letih giler ko zie uols :( Bila berjauhan dgn suami ni, mmg terasa nah keletihan tu. Because semuanya on me. I am a supermom bah! Bangga bangga...hikssss




Pencarian Botol Susu Baru Buat Mikail

Posted by Zie Madini | 0 comments



Semlm memang takde rest zie...once Mikail dah reda "amukkan" dia tu. Zie suruh emak and Qeera berkemas. Zie nk bawa dorg ke The Spring shopping mall utk cari botol susu baru buat Mikail. Maybe Mikail dah tak nak lagi dgn yg lama tu kot...

...previously zie guna botol susu Avent.





Zie nak cuba Tommy Tippee nyer botol susu. Ramai yg kata bagus botol susu ni. Ianya berbentuk payudara si ibu. Ok la..try je. Nasib baik ada lagi utk 3 month plus.




Since kat kedai Poppies ni ada diskaun 10% utk barangan Tommy Tippee...apa lagi, terus beli puting dia sekalian je la. Boleh simpan maaa...hehe




Dua items ni je la yg zie rembat :) Jauh bebenor koo zie gi beli botol susu ni. Actually kawasan bandar yg paling dekat dgn area perumahan zie adalah kawasan Satok. Tp zie tak nak la...tak reti nk parking kat situ.

...tempat yg sentiasa sesak dgn kenderaan. Dahlah zie ni bahalol part parking. Enggai ku wai..(bhs iban ni ea..haha)






Haaa ini lah dia puting dia yg zie beli awal, since ada diskaun katanya...huhu. Once Mikail dh berusia 6 bulan ke atas...baru start guna puting ni plak. Puting yg lama...akan menginap dlm tong sampah ler jawapnya nanti...hiksss...

Pssstt...sampai je kat rumah, after zie cuci n sterilized, terus try koo. Nak kooo budak kecik tu. Habis je susu dia hisap. Kita tgk 2-3 hari ni nanti, bagaimana. Kalau tak "berperangai" lg, means betul lah tu. Dia tak nak botol susu yg lama tu lagi.




Mikail Buat Perangi Semalam. Emergency Balik Aku... Huhu

Posted by Zie Madini | 0 comments



Si Muhamad Mikail ni kan uols...eeee geram giler zie nk sekeh-sekeh dia ni taw. Lately ni, dia dah reject susu botol. Yg dia nak "susu kantung" emak dia niiiiiiii gak. Tension taw. Part tak kerja, takpe...zie sanggup bersekang mata bagi dia 24jam. No hal...

...tp bila part bekerja, dia still gak reject susu botol, seriously...tekanan koo aku :( Semalam almost 3pm emak called, suruh zie balik kalau dpt. Coz emak kata, Mikail ngamok...dia nk susu zie. Dari jam 11am sampai almost 3pm...

...NON-STOP dia nangis kooo. Tu yg mak risau called zie suruh balik. Apa lg...gelabah ler zie dibuatnya. Nasib baik boss zie jenis yg sgtttt sgttt memahami. Dia bagi zie balik w/pun zie ada kerja urgent. 

Boss kat postpone ke esok je. dia suruh zie utamakan Mikail. Nasib dpt boss cam gnie.Sampai je rumah,  dari jauh dh dgr dia melalak nangis :( Once bagi susu zie...terus senyap n tido kooo dia. Tp tak nak lepas. if lepas...start lg merengek...

...tolong zie uolss. camne nk kasi Mikail tak reject susu botol lg. Even susu zie yg zie pump pun dia tak nak. Dia tetap gak reject n sanggup berlapar. Mikail...jgn buat mama gnie syg. Mama kerja....




Kelaparan Selepas Balik Dari Medical Check Up

Posted by Zie Madini | 0 comments





Almost jam 5pm weols balik dari klinik KKIA utk check up Mikail semalam. Since ketiga² weols lapar...singgah kejap kat Choice Supermall utk menikmati nasi ayam di SCR restaurant. hehehe. Psstt...kat sini punnnn Mikail menjadi perhatian.

...sekali lg Mikail di puji :P Di chop mcm patung kooo dia org pelayan² kat sini. Vavavava...kembang semangkuk emak dia ni dgr...hahaha :D




Ketiga² weols order nasi ayam jer. Zie and Qeera roasted chicken rice. Emak zie lak dia nak steamed chicken rice.






Kau tgk si Mikail tu uols...dia pun nak gak "makan" weh. Terpaksa lerrr aku breast feeding in publish..haishhh. Nasib baik zie pilih meja yg tersorok (sbb kompom tahu mikail akan nk nyusu). Dan nasib baik gak tudung zie jenis yg menutup dada.

...so dpt sorokkan mikail yg tgh nikmat menyusu tu. Hehe. 1st time bg Mikail breast feeding in public mcm ni taw. Terpaksa buat slumber. Demi anak...




P/S:
Mikail kalau zie ada,
dia reject susu botol :(
Thats why ar...




Kisah Bawa Mikail Ke Klinik Semalam

Posted by Zie Madini | 0 comments




Haishh...asal kali ni Mikail tak nak tgk camera bila mama ambil gambar entah. Semalam kan zie half day coz bawa Mikail ke KKIA utk monthly check up. Zie bawa emak dan Qeera sekali. Semangat je memula pergi taw...

...semangat mula mengurang dan mengurang bila have to wait almost 3 hours...uwaaa! Biasalah klinik goverment uols. Ramai org maa..huhu





Kalau tgk si Mikail tu uols. Actually dia tgh dok perhatikan org. Once org tgk dia...ha ape lg, terus dia tegur dgn menggunakan bahasa dia pastu gelak. Mesra alam nah anak aku ni taw. If org tak tgk dia, boleh ko dia "oi" kan org...haha. Ramah tak bertempat..kehkehkeh.

Semalam semua nurse dok puji kulit Mikail halus n putih bersih. Bangga dow aku dgr...haha. BTW, Mikail sekarang seberat 6.2kg. Dah agak dah. Tgk dia bam bam dah leh agak berat dia brape :) Semlm Mikail kena injection.

...tak nangis koo dia kali ni. Lepas je inject, terus tergelak dia. Kuat seyyyy anak mama. bagus bagus...hehe




P/s:
Sakit kooo bontot zie kena
inject semlm. Zie ambil ubat
perancang secara injection. 
Still nyilu rasa nk drive :(





Citizen Thermometer Untuk Mikail

Posted by Zie Madini | 0 comments



Semalam Mikail dpt gift lagi koo uols. Kali ni dari kakak zie, Kak Midah :) Akak bagi 2 jenis digital thermometer ni. Wahhhh Mikail...ramai yg syg kat dia ea. Asyik dpt hadiah je. Mama tak plak dpt pape...ni yg mama nk jeles ni, syg. Hehehe.





Ni ler rupa digital thermometer tu. Yg besar tu, ear thermometer. Yg kecik tu lak...sepit kat ketiak :P




Apa lagi kooo akuuuu uols. Tgk je Mikail dah terlena giler tu....pe tunggu lagi. Test Teros! Hahahaha. Terus aku sumbat ear thermometer tu kat dlm teliga anak aku weh. Hohoho. Ajaibnya...tak plak budak kecik tu bgn or meronta-ronta...

...memang lena nah lerr dia tu kalau gitu :P Akak kata, if suhu dia melebihi 37 celcius, means demam ler dia. Skrg ni still normal suhu tu :) Senang ler nanti zie nk check whether Mikail demam ke tak ^_^ Thank you soooo much Kak Midah sayang...xoxo



Boss Kecik Sedang Tidur

Posted by Zie Madini | 0 comments





Kau tgk anak bujang aku ni tido, uols. Mendepa koooo kedua² tangan dia. Ni baru style boss tido nah. Hehehe. Syorga kot dia tido di pangkuan mama dia. tu yg sampai gitu sekali lagaknya. Hehehe





Mikail Dapat Hadiah Baju Lagi :)

Posted by Zie Madini | 0 comments



Kali ini juga sanak saudara belah husband yg bagi :) First time org bagi Mikail baju warna hijau...hehe. Ailike!




Suka nah Zie tgk kartun teddy bear ni taw. So cute! Secute Mikail...ceaaaa :D Hehe. Nak tgk Mikail pakai tak? Alaaa...uols tak nah tgk punnnnn tetap zie tayangkan juga...lalalala :D

::
::
::
::
::
::
::
::



Tuck-in koooo dia. Hehehe. FYI, seluar dia seluar panjang :) So sesuai utk Mikail pakai time belah malam ^_- Pape pun...thank you soooooo much ea buat cousin nyer Dillah. Appreciate it! Toche toche...hehehe





Genap 3 Bulan dah Dia

Posted by Zie Madini | 0 comments



Harini 30.11.2012 lah...means, si bujang comel zie ni dah pun genap berusia 3 bulan :) Cepat je masa berlalu, kan? tak lama lg...dah setahun dah dia nanti...hehehe :D Semoga membesar menjadi anak yg soleh, ye syg.

Penyejuk hati intan payung zie dan Dillah ni kooo uols ^_- Penyeri kehidupan kami suami ister...






Faces of My Son ◕‿◕

Posted by Zie Madini | 0 comments



Hari tu zie ada terima emel dari Yaya Gorgeous regarding my son's pictures. Hehe. Katanya tak puas nak tgk gambar Mikail dalam blog zie ni. Dia nk zie upload bykkkk bykkkk lagi. Well, nah...

...zie bagi 5 keping khas utk tatap mu, duhai Yaya...hehehe

::
::
::
::
::
::
::






Gambar ni taken pd petang semalam. Time zie balik kerja and Mikail baruuu je habis munyusu botol. Tu yg muka dia gitu²...muka puas hati kekenyangan..hehe :D BTW, If yaya and uols yg lain nk tgk byk lagi gambar Mikail...

...uols boleh je visit blog mikail ---> Click Sini :) Tp skrg cam jarang je nk upload his pics dlm tu. more upload his pics kat FB personal zie je..hehehe. Inysa'Allah akan rajin upload dlm his blog ^_- winks






 

About Me

My Photo
Zie Madini
Salam uols. saya Zie Madini. Gadis berasal dari Kuching, Sarawak. I am a mixblooded girl. Half Malay, half iban ^_- Lahir pada tahun 12/8/1984... thats make me 31 years old skrg. Ouchhh! tua sudah...HAHA. Oh ya, dah pun married on 11/11/11. Mama kepada Muhamad Mikail, lahir pd 30.8.12
View my complete profile

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by YOUR NAME :)