Followers

Friday, March 27, 2015

Rolling Library Untuk Mikail

Posted by Zie Madini | 0 comments

Sementara tunggu Mak Nek dia, weols Selfie dulu...hehe

Semalam Zie keja setengah hari je. Sebab sebelah petang nak bawa Mikail pergi check-up kat klinik. Dekat je klinik tu dari rumah Zie...hehe. Lepas balik dari klinik... weols bertiga terus ke The Spring. Niatnya nak bayar bills. 

...alih² utk habiskan masa (tak nak kena traffic jammed...6:30pm baru balik), weols pun jalan² shopping barang Mikail je lah. Utk buang masa. Hehe






Destinasi pertama ke MPH  Bookstore. Zie nak beli buku utk Mikail belajar :)  Uols tgk tu... teruja kooo dia. Tak sabar² dia nak mama dia pi bayar. Dia sendiri angkut pi bawa kat kaunter pembayaran. Sayang Zie lupa rakam video dia time tu. 

...mulut dia riuh seakan weh. Teruja ler tu. Semua yg ada di kaunter tersenyum tgk dia. Aww... so cute anak mama ni ah :P





Inilah yg Zie beli. A "rolling library" hehe. Consider lepas belajar, mikail boleg main "library" tu...hikss. Kira 2in1 excitment. Dah macam kinder joy ler plak gamaknya. Hahaha :D







Dalam truck library tu ada 5 buku. Semuanya in English. Memang Zie purposely beli in english. Nak mulakan english class buat dia :D Kalau setakat simple english ni, still mampu lagi zie jadi cikgu dia. Para ibu adalah guru yg terbaik buat anak² dorg maa... ceaaa ^_^




Macam ni rupa dalam buku tu. Kira macam buku blok gak lah. Cuma nipis sikit je helai² dia. Tak setebal yg aritu zie beli. 



Keep up the spirit, young man! Hehehe....gitu lah anak mama. Rajin belajar :P Kekalkan semangat rajin belajar tu sampai ke tua ea, nak. Insy'Allah... insya'Allah :D










Wednesday, March 25, 2015

Disney Cars Dish Set Buat Mikail

Posted by Zie Madini | 0 comments




Budak kecik ni kan....eeeee geram nah hati aku taw. Huhu. Kesabaran bebenor kite ni bila part nak kasi dia makan taw. Sesedap mana pun kau masak, semenarik mana pun menu kau... dia makan ikut mood dia je. 

Asal nak bagi dia makan, haaaa mula lah dia berdrama telenovela nih. Bertangisan bagai apa kau. Stress mak noks. Huhuhu






Sudahnya terpaksa pejam mata beli Disney Cars dish set ini utk dia. Zie beli kat Parkson sabtu lepas. Mikail kan minat dgn Disney Cars, so harus umpan dia benda alah ni utk bagi dia semangat nak makan. Pssttt...tektik Zie berjaya, weh! Haha

...bila dia mintak dishware ni kan, sure lah zie or Mak Nek dia akan say 

"Tu kan tempat utk makan. Mana boleh main. Kalau Mikail nak, mikail makan ye..."
 Ehemmm ehemmm, pancingan berjaya kooo. Nak dia makan. Walaupun tak banyak... at least makan kan. Tak perlu nak hadap drama berseries dia lagi. Hehehe







Dishware ni dijual berasingan. Semua berlainan harga. Ingat nak beli sekali dgn botol air Cars gak, tapi budget lari plak. Al maklum ler noks... tengah bulan masa tu...hehe. Gaji karang baru beli botol air Cars dia.

....risau tau dia tak nak makan. Padahal takde pun kasi dia jajan ke apa. Kenape ek budak budak suka nah tak nak makan... hemprhhhh.




Tuesday, March 17, 2015

Buku Blok Pertama Mikail

Posted by Zie Madini | 0 comments


Minggu lepas masa bawa Mikail jalan jalan, weols singgah kejap kat MPH Bookstore. Zie nak cari buku blok buat Mikail. Since b]skrg tgh bulan, beli yg jenis budget dulu lah. Hehehe. Yg brand Fisher Price cantik sebab material plastik.

...gaji nanti lah beli yg brand Fisher Price.





Beli Mikail Abjad dan Nombor dulu. Supaya dia kenal huruf. Actually dia memang dah kenal melalui learning application di Tablet dia. Cuma more better sekiranya Mikail belajar sesuatu yg dpt di pegang. Errr... paham tak ek apa yg zie cuba sampaikan. Hehe

...payah nah nak explain in BM. Kalau in local sarawakian language, laju je aku terangkan. Haha :D





Alololo....besar dah anak bujang Zie ni. 30 hari bulan Ogos ni nanti genaplah umur dia 3 tahun.







Belajar rajin rajin ea anak sayang :) Dah besar nanti jadi doktor ye... hehe. Aminnnnnn. Insya'Allah... itu lah yg di harapkan ^_^







Friday, March 13, 2015

Alat-Alat Pembelajaran Buat Mikail

Posted by Zie Madini | 0 comments



Zie ada sedikit terlambat beli² benda alah gnie dgn Mikail. Sebelum ni Mikail belajar abjad dan nombor melalui Tab dia je. Macam tak berapa fun je dia belajar melalui computer. Akan lebih bererti dan more fun sekiranya kita sbg parents yg ajar dorg manually..hehe.

....sesibuk mana pun kita, harus luangkan masa utk mengajar anak. Baru sekarang sedar.... uwaaaa! What a bad mom i am :( Bukannya apa uols... letih sgt setiap kali balik kerja. Sekarang, mencuba sebaik mungkin ^_-




Baru terkedek kedek ajar mikail matematik. Hehe. Simple matematik je dulu ajar. Kalau yg XY² YX² bagai tu... give up aku weh. Sebab diri sendiri pun fail...huhu :( Nangis. Hehe. Yg susah², hantar pi tuisyen je bila besar nanti beb. Lagi senang.

...ajar mana yg Zie pandai je :D




Ajar dia ajar nama sendiri dan ingat tarikh lahir sendiri. Result may not be overnight, all u need is patience ^_- Kesabaran kena ada lah mendidik. So zie sgt solute kat cikgu² kat luar sana. Zie hanya sabar ajar anak sendiri je...

...anak org wallahua'alam kot. Sebab tu tak nak jd cikgu sebab kesabaran dlm mendidik tu ada kurenggg sikit. Sebab nak jadi cikgu bukan sekadar nak dapatkan gaji taw. Besar amanah yg di pikul menjadi pendidik tu.

Buat cikgu² di luar sana, tabik hormat kat kalian ^_-





Wednesday, March 11, 2015

Disney Cars Collection :: Tom The Race Tow Truck

Posted by Zie Madini | 0 comments



Menambahkan Tom the race tow truck ke dalam koleksi Disney Cars mikail :) Come je combination warna si Tom ni. Biru kuning seyyy..hehe. Zie skrg mcm dah minat dgn warna navy blue kooooooo. Kalau light blue tak minat. must navy blue.

...dah tak berapa nak RED dah zie sejak menjak dah tua ni. Hehehe.







Ceaaaa...senyum sampai ke telinga kooo dia. Mana tak nya, asal kuar je jalan²... kompom akan dapat mainan baru. If tak Disney Cars, hot wheels. Hehe. Takpe... anak still sorg. Still mampu lagi nak layankan apa yg dia ngiyaukan.

...lagi pun benda alah ni tahan sampai bila² sebab besi, kan. ada gak kenangan mainan dia utk dia tengok bila besa nanti :D






So uols, meet Tom the race tow truck ^_- Lepas semua watak dalam movie Cars habis di kumpul. Akan start kumpul watak dalam movie Planes plak. Hehe. Comel² gak taw mainan tu. Koleksi utk Zie gak tu sebenarnya...hiksss ^_^





 

About Me

My Photo
Zie Madini
Salam uols. saya Zie Madini. Gadis berasal dari Kuching, Sarawak. I am a mixblooded girl. Half Malay, half iban ^_- Lahir pada tahun 12/8/1984... thats make me 31 years old skrg. Ouchhh! tua sudah...HAHA. Oh ya, dah pun married on 11/11/11. Mama kepada Muhamad Mikail, lahir pd 30.8.12
View my complete profile

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by YOUR NAME :)