Followers

Friday, March 22, 2013

Petua Untuk Anak Jadi Pintar

Posted by Zie Madini | 0 comments


 

1. Baca YA LATIF 100 kali dan hembuskan di ubun-ubun anak setiap malam bila anak tidur.
2. Baca surah al-Fatihah - 1 kali.
3. Baca Alam Nasrah - 1 kali.
4. Bercakap-cakap dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru nama penuh dia dan berbinti ibunya. Contohnya memberi nasihat dan lain-lain lagi.
5. Sapu air lebihan wudhu pada muka dan ubun-ubun anak anda.

Yayyy! DEFINITELY akan zie amalkan kat Mikail mulai sekarang! Who knows, berkat usaha gigih kita...Allah s.w.t akan makbulkan apa yg kita usahakan utk anak kita, kan kan. So uols pun, sama-sama lah amalkan petua ni ek :)

...jgn dok amal petua yg karut marut. Hehe. Siapa yg nak share, tak yah minta izin bagai ea. Copy and paste je terus ^_- Sharing is caring...ingat tu :P












Mikail Copyright©

Monday, February 18, 2013

Carta solid Food Untuk Baby :)

Posted by Zie Madini | 2 comments

**Click to enlarge**


Nih uols, mama Mikail nak sharekan uols carta solid food utk si manja yg comel uols..hehe. Amat berguna utk a new mom mcm zie ni...hikss :D Semoga si comel kita membesar dgn sihat dan cerdik...aminnnn :)






Mikail Copyright©

Monday, January 14, 2013

Semakin "Jambu" Koooo Anak Aku

Posted by Zie Madini | 0 comments






Sabtu tadi bawa baby Mikail gi shopping lagi. Kali ini...weols bertiga nak ke India Street. Nak cari kain utk di buat baju kurung fesyen sempena majlis perkahwinan abg su zie, Minie, pd bulan 3 nanti. Dorg jadikan zie salah seorg bridesmaid dorg...

...since warna dagh being confirmed. Harus koo cecepat cari kain.





Ek'eh, apalahhh yg di tengokkan tu sampai terjelir lidah tu. Tengok anak dara org ke kau ni nak oiiii. Haippp! belum baghlil lagi..neyhiii neyhiii. Hehehe






Dia dok tengok papa dia arr actually. Dok tengok papa dia reversed kereta. Mikail nak pandu keta gak ke? hehe...tunggu lah kau dah besar nanti Mikail. kompom kau ku jadikan my driver...hohohoho :P Itu gunanya beranak weh...haha






Alololo...comel nah dia pi tarik selimut dia ni. Mata bulat-bulat. Anak mata lak beso...lagi menyerlahkan kecomelan dia. Syukur alhamdulillah dikurniakan anak secomel ni. hehe. Alhamdulillah.






Ni dia tgk tgk mama dia plak. Tengok zie sampai tak terkelip-kelip mata dia taw. Awat sayang? Mama nampak cantik ea? Ceaaaa...statement woi! Panggggg! Just kidding :D






Since husband zie malas nak bawa stroller (part naik and turun escalator tu yg payah), so dia kata dia yg dukung Mikail. Well..anak bapak maaa :P Zie lak...jd mem kat sebelah. Klik keletok klik keletok guna heels...kehkehkeh.

...but hey, zie guna heel pun ok je dukung mikail taw. No hal punya. Tp itulah...disebabkan mikail ni dah pun 7kg berat...termengah koo aku nk bawa dia. Tu yg sentiasa hubby yg bawa. Dia lelaki maa...stamina kuat lg dari zie. hehehehe




P/S:
Suka hati bila mikail jd perhatian
semua org. Dok dgr org dok kata
dia comellll je memanjang. Kembang
hidung weh dgr. hahahaha






Friday, January 11, 2013

Kau Tengok Uols... Kerja Bapak Dia. Haishhh...

Posted by Zie Madini | 0 comments



Hehe...macam kembar lak dorg dua ni. Versi tua dan versi muda...kehkehkeh :P Alololo...ko tgk Mikail tu uols...dia dah reti nak ambil handphone di tgn husband zie tu weh....abeh lah nanti. Yg apak nya pun satu. Org suruh tengok-tengokkan Mikail kejap..

...dia pi buat 2in1 kerja ler plak (sambil jg, sambil main games di handphone. ceh)






Mama dia plak...dok berniaga kau! Haha. Nak jd businesswoman yg berjaya kekononnya. lalalala. Insya'Allah. Who knows, kan? :P






Kau tgk ni uols. Main sesuka hati dia je nak sarungkan stocking kat kaki anak dia. Sebelah lain koo. Adehhhh! Awat lah dengan papa dia malam tu. Ting tong ke apa dia. Haha. Tu la...dok khayal sgt main games...nak cepat, sudahnya tersilap sarung.

...hemprhh. Tp takpe lah. At least dia still lg nak bantu zie jaga Mikail time zie tgh online. Kalau husband zie in town, syorga kooo zie berblogging n berniaga dgn aman. Hohoho.




Wednesday, January 9, 2013

Skodeng Si Bulat Comel Mandi

Posted by Zie Madini | 0 comments







Hehe..."swimming pool" mikail..kehkehkeh. Budak skrg memang best kan. Ada tab mandi bagai. Dulu time zaman zie (org kaya lain citer la ek), kata mak...zie mandi guna besen buat rendam pakaian je taw. Mana ada baby bath tab bagai. Kalau ada pun...mak pak x kuasa nk beli.

...for them, baik guna mana ada je. Janji hado. hehehe. BTW, Mikail sgt suka mandi :) 









Lepas mandi terus jadi BATMAN! hehehe. Terserlah je keputihan Mikail bila pakai black, kan? Love it tho :)  Oh ye, Mikail dah pun berusia 4 bulan 9 hari. Semakin membesar dah anak kesayangan papa dan mama ni...

...my heart n soul ni  ^_^ Happy sgt bila dpt buat dia ketawa berdekah-dekah...hehe.



Tuesday, January 8, 2013

Papa dan Baby Mikail :) Love Them Both ❤

Posted by Zie Madini | 0 comments







Saljikan uols pepagi buta ni gambar baby mikail malam semalam...hehe. Loveeee sesangat tengok gambar 1st Mikail tu. Nampak manisssss je bila dia ketawa cam gnie...hehe. Pssttt...bila kau tengok anak kau tergelak cam tu sekali...

...seriously i tell u, gembira giler rasa hati kau taw. Sanggup jadi "badut" semata-mata nak tgk anak ketawa cam gitu. hikss ^_-






Alololo....kiss baby mikail je ke, Mohamad Abdillah? Mama tak ke??? eh...?? hehehehe :P Kidding! Inilah dinamakan kasih sayang ayah buat anak tercinta :)






Happy je tengok suami bermain dengan anak camni taw. Kesakitan bersalin memang terasa sangatttt sangat berbaloi bila tengok kegembiraan dua beranak ni...hehe. Sejuk perut mengandung koooo uols :D


Tuesday, January 1, 2013

Kesian Anak Aku... Terkejut Dia

Posted by Zie Madini | 0 comments



Alololo...kesian anak bujang zie ni taw. Malam tadi, tepat je jam 12am....bam boom, bam boom bunyi mercun. Terkejut beruk je mikail tgh tido taw. Keji nah arr org bakar mercun tu. Agak-agak lah pun if nk main mercun. Jangan lah kat depan rumah org. Bukan tak tahu pun yg weols ada baby.

...ini lah susahnya if rumah corner. Penghujung lorong plak tu. Depan rumah memang kawasan budak-budak jd kutu embun! Paling benci bila dorg buat bising. Nak tegur salah, tak tegur pun salah. If tegur, habis keta aku dorg calarkan. Dah kena dah, WTF! Haa...kan dah keluar ayat censored. Haha. feduliks


Pape pun, HAPPY NEW YEAR uols! 






 

About Me

My Photo
Zie Madini
Salam uols. saya Zie Madini. Gadis berasal dari Kuching, Sarawak. I am a mixblooded girl. Half Malay, half iban ^_- Lahir pada tahun 12/8/1984... thats make me 31 years old skrg. Ouchhh! tua sudah...HAHA. Oh ya, dah pun married on 11/11/11. Mama kepada Muhamad Mikail, lahir pd 30.8.12
View my complete profile

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by YOUR NAME :)