Followers

Thursday, September 13, 2012

Bengkak Payu Dara dan Puting Merekah :( Tak Dapat Breast Feeding...

Posted by Zie Madini |


Kesian Mikail...masa zie baru je melahirkan Mikail, pd hari ke-2 & ke-3 kelahiranya...Zie tak dpt nak breast feed Mikail. Coz puting susu Zie merekah teruk gara-gara di hisap Mikail time kat hospital dulu.

...masa tu setitik air susu zie pun takde. Thats why puting jd merekah teruk coz Mikail keeps on sucking it :(





Sebab itulah zie terpaksa bagi Mikail susu tepung (Anmum Infacare). Kesian dia...kecik-kecik dah minum susu tepung :( Masuk hari ke-4 after kelahiran Mikail, payu dara zie plak bengkak kedua-deua belah :(

...Ya ALLAHHHH, azab giler rasa. Zie try pump susu keluar...tp sakit ar. Nak tak nak...terpaksa gak zie suroh mikail hisap. Sampai berair mata zie tahan sakit. Alhamdulillah...

lepas mikail puas hisap, barulah payu dara zie tak bengkak lg :)






Sekarang ni dah sembuh dah kedua-dua puting zie dari rekahan :) Kekadang time pepagi buta, bila turn husband zie yg jg dia dan zie plak yg tido...terpaksa gak bagi dia susu tepung...hehe.

...nak pump, zie dh fobia dah. Bg zie, ok lg kena hisap baby dari pump. dlm sehari, adalah 1, 2 kali je mikail minum susu tepung. Itu pun time mlm-mlm bila zie dh tak larat nk breast feeding lg...huhu

Nih Mikail, if dh besar n baca entry yg mama tulis ni...di harap menjadi anak yg soleh dan taat kepada mama dan papa dan agama ea, syg :)











Mikail Copyright©

11 comments:

Riena Haiqal said...

ambik air panas lepas tu rendamkan tuala bersih kat dalam dia dan letakkan kat payudara.. jangan la panas2 sangat.. pandai2 agak la.. lepas tu perahkan sikit.. memang sakit tapi ianya sangat2 berkesan sebab air susu kita mengeras kat dalam tu.. tu sebab dia kena letak tuala bersih yang dah direndam dengan air panas tu utk redakan keras tu.. lepas tu pasti ada titik2 susu jadi jangan tunggu lama la, kena sambut la.. utk stock.. saya hampir2 demam masa payudara bengkak tu tapi nurse yang ajar supaya buat macam tu.. tapi disamping tu Haiqal memang kuat menyusu so tak la sakit sangat.. air susu saya banyak sangat..

Riena Haiqal said...

kalau malam boleh juga bfkan si miakil ni.. si ibu kena mengiring la utk senang bg dia bf.. nurse ada ajar kan cara dia... jadi disamping tu boleh la kita tidur sambil bfkan dia

umie said...

bnyak bersabar ye...insyaallah,pas ni mesti bby dapat BF semula..salam perkenalan..:-)

azizah :) said...

cara untuk hilangkan rekahan ialah akak sapu air susu kat puting akak.. lama2 insyaAllah akan ok.. lagi satu bila baby hisap nak stopkan jangan terus tarik puting..that's y boleh melecet.. ape yg perlu akak ambil jari kelingking akak letak dalam mulut baby n lepaskan puting slow2..

bila malam la susu paling banyak terhasil kak..kalau tak le bagi BF..pam pon ckup lah..

untuk bengkak susu.. tuamkan air panas suam kat tuala dan tuam di payudara...lama2..payudara akan kecut..

bersabar la kak.. banyak pahala ibu susukan baby ni... InsyaAllah..

Coretan Annisa said...

Setuju ngn reena haiqal..sakit cmnei pun, ktk mesti srh bby ktk sucking,,mun ✗ thn ada palstik cover k jual sik slh mek..pg ari mun kmk dolok..ank bgn kak berak kmk akan perah susu..simpan stok..mun blh every 4-5 hours pam..ngn sakit mula2..bila ktk ngnatok n ✗ larat berik susu perah engkah dlm botol. Pastikan da org beriknya n jg mikail..lamak2 ok lak..tk cr n congrats lupak..

Coretan Annisa said...

Setuju ngn reena haiqal..sakit cmnei pun, ktk mesti srh bby ktk sucking,,mun ✗ thn ada palstik cover k jual sik slh mek..pg ari mun kmk dolok..ank bgn kak berak kmk akan perah susu..simpan stok..mun blh every 4-5 hours pam..ngn sakit mula2..bila ktk ngnatok n ✗ larat berik susu perah engkah dlm botol. Pastikan da org beriknya n jg mikail..lamak2 ok lak..tk cr n congrats lupak..

Coretan Annisa said...

Setuju ngn reena haiqal..sakit cmnei pun, ktk mesti srh bby ktk sucking,,mun ✗ thn ada palstik cover k jual sik slh mek..pg ari mun kmk dolok..ank bgn kak berak kmk akan perah susu..simpan stok..mun blh every 4-5 hours pam..ngn sakit mula2..bila ktk ngnatok n ✗ larat berik susu perah engkah dlm botol. Pastikan da org beriknya n jg mikail..lamak2 ok lak..tk cr n congrats lupak..

Qaseh Suhaida said...

kebanyakkan ibu2 yg melahirkan akan mengalami perkara yg sama bengkak payudara dan merekah /luka pd puting tapi itulah pengorbanan yg besar utk anak yg tersyg

My Life's Journey said...

Kmk baca semua komen tok yunk ..disamping ya kmk pun mendapat ilmu dari ctok ..harap ktk bertahan dan bersabar yunk .. tga muka mikail lamak2 ..c ktk sakit gik yunk .. nya comel gilak ..muahhhh

Haryati Faizal said...

takpe...tu la pengalaman seorang ibu, sy pun dulu camtu gak...lagi pulak operate kan...

Mizz Coki said...

Zie, mak kamek dolok, makey daun sirih di-layur kan atas api, kakya engkah di breast. memang susu akan keluar. breast bengkak sebab susu kita sik dpt keluar. :D

 

About Me

My Photo
Zie Madini
Salam uols. saya Zie Madini. Gadis berasal dari Kuching, Sarawak. I am a mixblooded girl. Half Malay, half iban ^_- Lahir pada tahun 12/8/1984... thats make me 31 years old skrg. Ouchhh! tua sudah...HAHA. Oh ya, dah pun married on 11/11/11. Mama kepada Muhamad Mikail, lahir pd 30.8.12
View my complete profile

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by YOUR NAME :)