Followers

Friday, April 11, 2014

Ubat Cara Tradisional Emak Untuk Rawat Sakit Kuning @ Jaundis Neonatal

Posted by Zie Madini |


Haaa...ini lah dia daun juang yg emak gunakan utk rawat kuning Mikail aritu, uols. Setiap kali mandi, emak akan mandikan dia dgn air rebusan dari daun juang ni. Errr...daun ni if dlm bahasa BM, tak tahu ler plak zie di panggil apa...hehe.

Nama daun juang tu actually dlm bhs sarawak :P





Daun tu di potong-potong ginie...lepas tu rebuskan sampai dia mengeluarkan air yg kekuning-kuningan.





Lepas tu mandikan ler baby, uols :) Ermmm...cara ni cara tradisional emak zie ea. Siapa yg nak ikut, ikut. Siapa yg hati cam belah-belah nak ikut tu, tak yah ikut ek :) Tp cara ni adalah lebih baik drpd kau jemur anak kau...hehe.

...Selain dari mandi ari rebusan daun juang, zie breast feeding dia dan juga bagi dia anggur hijau (air jus anggur tu je...sikit). Kata org, ubat yg plg mujarab utk rawat kuning adalah...

AIR SUSU IBU :) Kalau bby uols kena kuning, sila breast feeding ek uols :)



P/S:
Nak tgk video Mikail
sdg tido??? Meh tgk
kat --- SINI :)




0 comments:

 

About Me

My Photo
Zie Madini
Salam uols. saya Zie Madini. Gadis berasal dari Kuching, Sarawak. I am a mixblooded girl. Half Malay, half iban ^_- Lahir pada tahun 12/8/1984... thats make me 31 years old skrg. Ouchhh! tua sudah...HAHA. Oh ya, dah pun married on 11/11/11. Mama kepada Muhamad Mikail, lahir pd 30.8.12
View my complete profile

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by YOUR NAME :)